Analiza neverbalnih signala - Jutro Online - gost Mirko Zorić

Izmišljeni anonimni kritičar: "Stalno na ovom Mirkoskopu iskaču različite analize političara koji se pošteno bore za svoj hleb. Poznati sa političke scene su pod pritiskom građana i medija svaki dan i onda tu sad nađe i nekakav stručnjak za neverbalnu komunikaciju koji im gleda kad su pomerili obrvu ili malo jače uzdahnuli... E baš bi bilo dobro da stavimo tog stručnjaka pod Mirkoskop, da otkrijemo njegove lažne osmehe pa da vidi malo kako je to kad te neko analizira."

Mirko: "Huh, pa dobro ako mora, da onda krenemo sa analizom." odgovara Mirko nervozno cupkajući nogom.

U narednoj analizi posmatramo neverbalnu komunikaciju tokom razgovora u emisiji Jutro Online, voditeljka Snežana Ivanović (TV KCN). Posmatraćemo neke zanimljive neverbalne detalje iz razgovora ali nećemo ići u analizu svih signala jer nećemo imati dovoljno olovke i papira.

Link do video zapisa: https://www.youtube.com/watch?v=oqbe54nNBVw

Značenje signala u analizi nisu konačna i biće ukratko objašnjena zbog lakšeg čitanja. 
Sva dodatna pitanja možete poslati putem e-maila. 

Dakle, da počnemo:

1) Na početku (vreme 0:22) kod Mirka (jako je čudno dok ovako pišem) vidimo blago pomeranje tela/vrpoljenje u momentu kada počinje izlaganje. Možemo reći sa sigurnošću da ovo signalizira rast energije/aktivnosti/stepena uzbuđenja organizma. Pošto nema dodatnih signala, nije moguće doneti određeniji zaključak bez povećanog rizika da napravimo grešku.

2) Zanimljivo je da prilikom izlaganja (vreme 0:24-0:53) postoje dva važna detalja, kad su u pitanju pokreti rukama, koje moramo uzeti u obzir. Prvi je brzina pokreta rukama koja je nešto veća od brzine govora uz blagu neusklađenost. Veća brzina pokreta nosi slično značenje kao i signal pod 1) dok neusklađenost govori o mogućem svesnom naglašavanju pokreta rukama. Drugo je mali prostor koji zauzimaju pokreti šake što potvrđuje sumnju da se pokreti rukama svesno naglašavaju.
Već kasnije (vreme od 0:50 do 0:53) možemo videti znak opuštenosti uz laganiji, naglašeniji pokret rukom, gde lakat i šaka počinju da zauzimaju veći prostor za kretanje.

3) Kod Mirka (vreme 1:20) možemo videti veoma lep primer gesta aktivne zainteresovanosti za ono što sagovornik govori po blagom krivljenju glave na stranu kada Snežana započne svoje pitanje. Izuzetno zahvalan autentičan signal koji možete primetiti kod sagovornika.4) Prelazimo na analizu osmeha. Iako je ovo izuzetno kompleksna tema, potrudićemo se da obuhvatimo sve neophodne detalje. Nakon Snežaninog pitanja "...na šta da ja obratim pažnju?" (vreme 1:24)  kod Mirka možemo videti nekoliko iskrenih osmeha (primer slika S1) ali i svesno preuveličavanje manjeg iskrenog zadovoljstva pomoću jako naglašene facijalne ekspresije (primer slika S2). Na slici S3 imamo primer osmeha maske (lažnog osmeha) koji se desio kasnije u razgovoru (vreme nakon 6 min). Razlike između izraza možemo napraviti po broju mišića koji su aktivirani i po različitim intenzitetima aktiviranosti. (Kontakt za više detalja)
5) Kasnije u razgovoru (vreme nakon 2:38) Mirko ima objašnjenje na koje Snežana reaguje sa podizanjem obrva a zatim i sa iskrenim osmehom nakon čega se opet vidi reakcija kod Mirka uz blago pomeranje glave i nesimetrično podizanje obrva što signaizira pozitivno mišljenje o sebi i davanje važnosti onome što je rečeno. (verbalizacija značenja ove facijalne ekspresije je dosta teška, potrebno je pogledati više različitih primera)
Kod Snežane smo imali priliku da vidimo odličan sklad i sinhronizovanost pokreta ruku kroz gestove ilustracije i otvorene položaje dlanova. Takođe je bilo nekoliko klastera signala aktivnog slušanja i pažnje uz opušten ton glasa, izraženu facijalnu ekspresiju i naginjanje ka sagovorniku.

Sve ovo što smo prošli kroz analizu desilo se u nešto manje od 3 minute (a nismo ni pomenuli sve signale koji su se desili u te 3min!!). Celokupan razgovor trajao je 26 minuta, zamislite samo koliko se još poruka sakrilo na neverbalnoj strani komunikacije.

U nastavku ćemo ostaviti slike nekih od signala koji su se pojavili u toku emisije. Možete dalje istražiti njihova značenja kroz dostupnu literaturu ali nam se možete i pridružiti na treningu Psihologije laganja ili nas kontaktirati za više informacija o temi detekcije laži i neverbalne komunikacije.

Skype: Neverbalni_kanal   E-mail: office@psihologijalaganja.rs

Comments

Popular Posts