Mali detalj koji može da iskrivi svako realno posmatranje sagovornika


Zamislite da se pred vama nalaze Đoković, Vučić, Ceca i Stanija. Svako od njih treba da vam opiše važan događaj kom su zajedno prisustvovali i njihove utiske. Na vama je da procenite koliko su iskreni i da li možda sakrivaju neke "negativne" emocije u pozadini njihove priče. Pre prve reči, svi mi verovatno već znamo ko od njih kod nas uživa pozitivno, a ko negativno mišljenje. Svakako da imamo pravo da sami biramo ko će nam se svideti, a ko ne, problem nastaje kad ovako već "obojeni" emocijama stupimo u proces procene sagovornika.

Pošto je Đoković ostavio izuzetno pozitivan utisak na sve nas kroz dosadašnji uspeh, vrlo retko ćemo priznati da je nekad pokazao nešto loše poput besa, gađenja, podsmevanja i sl. Dakle nešto što nije u skladu sa našom pozitivnom "slikom" njega. Da ne govorimo o tome da je možda pokušao da nas obmane u nekom momentu. "Ne, ne... Sigurno nešto MI nismo dobro videli."

Ako smo u timu "ZA Vučića" onda u proceni Vučića važe ista pravila kao i u prethodnom primeru sa Đokovićem. S druge strane, ako smo u timu "PROTIV Vučića" onda nam opcija da će reći istinu postaje gotovo nemoguća. Svaki dodir po licu, kosi, odelu znači da nešto skriva i pokušava da nas obmane. "Aha! Eno opet namešta naočare, sigurno nešto krije!"

(*) Može biti reč o poznatom sportisti, političaru, pevačici ili šta god da je Stanijino zanimanje, svi oni osećaju PUN spektar "pozitivnih" i "negativnih" emocija u različitim trenucima. Pored toga, svi nekada govore istinu a nekada pribegavaju obmani i prikrivanju informacija.

Ovo nije ništa loše, realnost je jednostavno takva. Svakako, mnogo lakše bi bilo kada bismo mogli da svakoga procenimo i da mu za stalno zakačimo nalepnicu "dobar" ili "loš" ali to nažalost u praksi nije moguće. Moramo biti otvoreni za sve mogućnosti kako bismo prepoznali istinu.

(*) U toku procene sagovornika, na sve nas u manjoj ili većoj meri utiču emocije i prethodno mišljenje koje smo izgradili o osobi. Ove procese ne možete isključiti ali ih zato možete kontrolisati i obratiti pažnju na njih kad se pokrenu.

Ovo ne važi samo za posmatranje poznatih ličnosti već i za situacije kada razgovaramo sa klijentima, kolegama ili nama bliskim osobama. Zastanite za momenat i preispitajte vaš stav i emocionalnu uključenost u datoj situaciji, ukoliko želite da donesete pravilnu procenu.

Bez obzira da li imamo pozitivan ili negativan stav prema nekome, postoji samo jedna verzija istinite poruke koju nam sagovornik šalje. Mi odlučujemo da li ćemo uraditi sve što možemo kako bismo je prepoznali.

Savet za vežbu: Izaberite jednu poznatu ličnost koju podržavate i jednu sa kojom se ne slažete. Posmatrajte izlaganja i jedne i druge osobe i obratite pažnju na sledeće:
1) Kod osobe koju podržavate obratite pažnju na "negativne" poruke (npr. prikriven bes, podsmevanje, signale koji su karakteristični za obmanjujuće ponašanje itd.)

2) Kod osobe prema kojoj ne gajite simpatije obratite pažnju na "pozitivne" signale (npr. iskren osmeh, gestovi zainteresovanosti, otvorenosti i slaganja itd.)

Comments

Popular Posts