Kako da zaigrate "neverbalni valcer" sa vašim sagovornikom?


"Postoji skup posebnih pokreta, izraza lica i tona glasa koji će vam u svakom razgovoru ili prezentaciji doneti najbolje rezultate."

Znam da prethodna izjava zvuči dosta primamljivo ali ona nažalost nije tačna. :( Istina je da zaista postoji veliki broj gestova koji signaliziraju otvorenost, opuštenost i zadovoljstvo, ali oni takođe mogu loše uticati na željeni rezultat ukoliko ih upotrebimo u pogrešnom trenutku.

Pravo ogledalo uspeha komunikacije jeste reakcija vašeg sagovornika!

Kada sa drugom osobom "zaplešemo" kroz razgovor,  potrebno je da aktivno posmatramo promene njenog ponašanja u toku komunikacije. Kako reaguje na NAČIN na koji predstavljamo našu ideju? Da li joj odgovara da smo popuno okrenuti ka njoj uz čest kontakt očima ili ovakav stil izaziva nervozu? Da li naš tempo priče odgovara njenom? Kakvu reakciju ona od nas očekuje? Koje teme ili ponašanja aktiviraju njenu pažnju? Da li poštujemo njen lični prostor? Da li postoje nepoklapanja između onoga što nam ona svesno saopštava i onoga što stvarno misli ili oseća? 

Da li kod sagovornika prepoznajemo negativne reakcije i njihove "okidače"?

Kako biste uopšte počeli sa plesom, potrebno je naravno da poznajete osnovne plesne korake. Isto tako je za svaku komunikaciju potrebno da znate osnovne "pakete" ponašanja koji vam mogu koristiti: otvoreni dlanovi, iskren osmeh, blago klimanje glavom, naginjanje ka sagovorniku itd.

Ipak, utisak koji ćete ostaviti na drugu osobu, bilo da je reč o plesnom partneru ili vašem sagovorniku, umnogome će zavisiti od vaše sposobnosti da uspešno odgovorite na ono što druga osoba oseća i želi.

Ukoliko posvetimo samo malo pažnje ovim finim, suptilnim detaljima, naš razgovor poprimiće notu umetničkog dela a broj zadovoljnih plesnih partnera će konstantno rasti.

Comments

Popular Posts