Zašto je tema neverbalne komunikacije često na lošem glasu i koliko je ona zapravo važna?


U toku razgovora, kada se pomene govor tela ili uopšte neverbalna komunikacija, često sam imao prilike da čujem nešto poput "ah da, to su besmislice" ili "ma to je sve lepo ali ništa nije sigurno".
Ipak, nakon ovakve izjave, ista osoba koja je ovo izrekla bi često blago udaljila svoje telo od sagovornika, prekrstila ruke, podigla obrve i pogledala u stranu, nabacila "krivi" osmeh podsmevanja ili neki drugi gest koji je karakterističan za njeno trenutno stanje.

Pošto je gotovo nemoguće jasno odrediti konačna značenja pojedinačnih neverbalnih signala, mnogi treneri i predavači će često uzeti sebi za pravo da, nakon kraćeg proučavanja teme, kažu "Prekrštanje ruku znači da je osoba zatvorena za komunikaciju" ili "Prekrštanje ruku znači da je osoba negativna". Kako je izuzetno teško odrediti konačna značenja za pojedinačne signale, ovakvi zaključci su često pogrešni. Onda se desi sledeće: 

1) Neko u publici malo razmisli pa kaže "Svašta, pa to ne mora da znači. Pa ljudi često prekrste ruke kada duže stoje ili kada žele da pokažu dominantnost ili kada im je jednostavno hladno"
2) Kasnije u svakom tumačenju signala radoznali posmatrač pronalazi slične nedostatke i sve više odbacuje temu
3) Zatim ista osoba dolazi kod nas na trening ili jednostavno započinje razgovor o temi koju ne posmatra ozbiljno ili prema kojoj gaji negativno mišljenje i onda je prvo potrebno ispraviti loše postavljene "etikete"

Vrlo je jednostavno: Neverbalne poruke savršeno funkcionišu! Ukoliko ne mislite tako, onda još niste razgovarali sa odgovarajućim edukatorom/trenerom i svakim danom sve više neverbalnih signala pored vas prolazi neopaženo.

Pre otpisivanja ideje i celokupne oblasti, prvo proverite koliko stručno lice pred vama zaista vlada pomenutom temom u praksi.

Na svakom našem treningu savetujem da se svi učesnici maksimalno uključe. Da postave pitanja i pokrenu diskusiju o svemu što im nije jasno. Da posmatraju mene prilikom izlaganja i gestove koje koristim. Da li na meni mogu da uoče znakove nervoze, straha, sreće, iznenađenja itd. Vrlo često se upustimo u priču u toku treninga gde na licu mesta analiziramo signale koji su se pojavili u toku kratkog razgovora 1 na 1.Da li je ovo suptilna reklama za treninge koje držimo? NE! :) Ovo je vrlo OČIGLEDNA i veoma jasna reklama za treninge koji će otkloniti svaku sumnju u vrednost neverbalne komunikacije i otkriti njenu praktičnu primenu u svim aspektima vašeg života.


Zašto očigledna reklama? Jer je prosto neverovatno da se više ozbiljne pažnje ne posvećuje ovoj temi. Zar doktor ne želi da zna kako se pacijent stvarno oseća? Zar terapeut nije obavezan da iskoristi sve dostupne informacije koje će mu pomoći da bolje razume klijenta? Zar ne bismo hteli da znamo da li je ugovor koji potpisujemo zaista koristan za nas? Zar ne želimo da razumemo šta zaista misle i kako se osećaju osobe u našem okruženju?

Pošto je pisanim rečima dosta teško objasniti NEverbalne pojmove, pozivam vas da:
1) Nam se priključite putem Skype-a: Neverbalni_kanal
2) Prisustvujete našim redovnim ili promotivnim predavanjima Psihologije laganja u Novom Sadu ili Beogradu (više informacija na psihologijalaganja.rs)
3) Kontaktirate nas putem e-maila: office@psihologijalaganja.rs i pratite novosti preko facebook ili linkedin stranice Psihologije laganja

Iskreno se nadam da će ovaj tekst podstaći trenere i predavače da nešto više pažnje posvete temi neverbalne komunikacije i da će probuditi više svesti o samom značaju ove teme.

Comments

Popular Posts