Savo Milošević - Emocije iza različitih osmeha

Osmeh je najadekvatniji "fidbek gest" kada želimo da pokažemo drugoj osobi da je slušamo, da se osećamo prijatno ili da smo prijateljski nastrojeni. Naravno, pošto stvarnost nije toliko savršena, često situacija traži od nas da se nasmejemo u momentu kada nam baš i nije do osmeha.

U takvim situacijama dolazi do osmehivanja iz pristojnosti, maskiranja emocija osmehom i drugih različitih, suptilnih gestova "obmane". Kažemo "obmana" jer ne govorimo uvek o klasičnom laganju i obmani sagovornika, već je nekad reč i o bezazlenim kamuflažama koje često ne štete komunikaciji.

U razgovoru između Olje Bećković i Save Miloševića, u emisiji "Utisak nedelje", posmatraćemo dva osmeha kojima Savo šalje različite poruke. Na slikama gore su pokazani izrazi lica radi lakšeg uočavanja razlika. Razlikujemo sledeće osmehe:

"Pristojan" osmeh

Osmehivanje nije izazvano odgovarajućom emocijom već se stvara svesnim aktiviranjem određenih grupa mišića. Nazvali smo ga "pristojan" osmeh jer Savo njime odgovara na kompliment koji je dobio od Olje. Karakteristično za ovakav nameran osmeh je da se javlja aktiviranjem samo pojedinih mišića koji su pod svesnom konrolom osobe. Savo se osmehuje samo grupe mišića koji horizontalno razvlače krajeve usana a da pri tome ne postoji nikakva aktivnost u ostalim grupama mišića koji se pokreću kod iskrenog osmeha.

Iskren osmeh

Kasnije se Savo zahvaljuje na pozivu u emisiju i na celom licu vidimo osmehivanje pokrenuto odgovarajućom pozitivnom emocijom. Vidimo aktiviranje akcionih mišićnih jedinica oko očiju, blagu aktivnost na obrvama i veći broj mišića u predelu usana nego što je to slučaj u "pristojnom" osmehu. Postoji više od 10 različitih detalja koji prave razliku između iskenog i neiskrenog osmeha. Sinhronizovanost aktiviranih mišića, korišćenje "pouzdanih" mišićnih grupa, boranje kože pored očiju, jednako razvlačenje usana posmatrano kroz vertikalnu i horizontalnu simetriju itd.

Ako imamo na umu sve karakteristike iskrenog osmeha, gotovo je nemoguće da nas druga osoba  uspešno obmane predstavljajući nam lažnu facijalnu ekspresiju sreće i zadovoljstva koju zaista ne seća.

"Pristojan" osmeh ne mora da znači da osoba nije zadovoljna. Ako nakon obroka konobar upita gosta kako je zadovoljan sa uslugom, vrlo lako gost može da bude okupiran nekim drugim mislima. Gost može biti zabrinut ili tužan oko nečega što mu se desilo ranije i iz tog razloga može da se javi lažan osmeh iako je zadovoljan sa obrokom i uslugom. Dakle, ovde je lažan osmeh u svari želja da se pokaže zahvalnost.

Ono što treba da zaključimo, kada primetimo neiskreno osmehivanje, je da se osoba ne oseća prijatno u određenoj situaciji. Na nama je da procenimo da li ćemo dalje istražiti o čemu je zapravo reč jer, ne zaboravite, gostu se možda zaista nije svideo obrok.

Prepoznavanje autentičnog, iskrenog osmeha kod sagovornika će vrlo često igrati ključnu ulogu u svakoj komunikaciji koju budete vodili. Potrudite se da iskoristite sva dostupna znanja kako biste prepoznali baš taj trenutak kada će vas neverbalna lampica kod sagovornika obavestiti da ste na pravom putu.

Razgovor Save Miloševića i Olje Bećković u emisiji "Utisak nedelje" možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=AJzvaGY4gZw

Comments

Popular Posts