Da li je neverbalna komunikacija zaista toliko nepoznata i nova tema?

Još dok smo bili deca, jasno nam je bilo kada je Duško Dugouško bio veseo nakon što je uspeo da nasamari lovca ili kada je Pera Kojot bio tužan jer po 100-ti put već nije uspeo da uhvati Pticu Trkačicu. Kada bismo prosuli boje po belom tepihu ili razbili prozor, nije nam bila potrebna knjiga o izrazima lica i govoru tela kako bismo primetili da su roditelji mooožda malo ljuti na nas.
Kao odrasli, ako vidimo nekoga kako sedi spuštenih ramena i pognute glave uz facijalni izraz tuge, prepoznaćemo emociju i poželećemo da mu pružimo pomoć. Takođe, ako se osoba osmehuje uz namrštene obrve osetićemo da nešto nije u redu i bićemo obazrivi u daljoj komunikaciji sa njom.

Ipak, danas o neverbalnoj komunikaciji često govorimo kao o stranoj temi koja nam je tek od skora dostupna. Od kad postoje, ljudi kodiraju i dekodiraju neverbalne signale. Problem nastaje sa pojavom verbalne komunikacije jer veliki deo pažnje odlazi na izbor reči, sadržaj, raspored... Neverbalna komunikacija, iako i dalje prisutna, ostaje u senci verbalnog sadržaja.

Već dugo ne obraćamo pažnju kako osoba sedi, koji su izrazi lica, koji su česti gestovi...

Pametnić: "Bla, bla, bla..."
Nevidić: "Jao kako ste to divno rekli gdine Pametniću zaista ste Vi jedna časna i poštena osoba."
Pametnić: "Ah da, svakako da jesam." Odgovori Pametnić polako gladeći kravatu uz prikriven kez dok je lagano klatio nogu ka gđici Nevidić koja je i dalje bila oduševljena njegovim karakterom i iskrenošću.

Zastanite za momenat i posmatrajte sagovornika. Već posedujemo dosta znanja o neverbalnim signalima samo je potrebno da im pružimo šansu da se pokažu. Obratite pažnju kako druga osoba sedi, izraz lica, pokrete rukama... Već ćete na samom početku saznati veliki broj informacija.

Naravno, pažljivo posmatrajte sve signale. Što jasnije pokušamo da odredimo neku poruku to moramo uzeti u obzir više faktora koji utiču na situaciju u kojoj se komunikacija odvija. Nakon što obratite malo pažnje na neverbalnu komunikaciju možete dalje da obogatite vaša znanja putem različitih literatura.

Comments

Popular Posts