Položaj tela - Kako da prepoznamo da li je osoba zaista srećna?Ako posmatramo Novaka Đokovića u toku neizvesnih završnica meča možemo jasno prepoznati njegovo trenutno emocionalno stanje. Što je bliži pobedi, njegov govor tela postaje sve ekspresivniji gde na kraju, nakon pobedničkog udarca, dolazi do pravog "isijavanja" zadovoljstva.

Na tri slike gore možemo videti maksimalno izražene signale radosti i sreće. U ovakvoj ekspresiji radosti osoba simbolično pokazuje priliv velike količine pozitivne energije koristeći pokrete koji simbolišu snagu ili "prkose" gravitaciji (podignuta glava, ruke, stisnute pesnice, izražena aktivnost mišića lica itd.) Telo slobodno zauzima veliku površinu u "otvorenom" stavu.

Pokreti su takođe ujednačeni i sinhronizovani, dakle dolazi do jednakog "isijavanja" putem svih dostupnih signala istovremeno. Novak pokazuje facijalni izraz, gestove i položaj tela koji su međusobno istog intenziteta, a koji saopštavaju istu poruku.

Na slici ispod vidimo Borisa Tadića sa nešto drugačijim gestovima. Dakle facijalni izraz podrazumeva ono što se naziva "jadan" osmeh (eng. miserable smile, P. Ekman). Kako ne bismo ulazili u kodiranje facijalnih izraza pošto je reč o položaju tela i gestikulaciji, posmatraćemo ruke i položaj glave. 

Ruke same po sebi signaliziraju zadovoljstvo ali kada ih posmatramo uz pognutu glavu i spuštena ramena, intenzitet kao i značenje signala koje šalju ruke se u mnogome razlikuju od onih koje šalje telo i lice. Ako posmatramo samo lice i telo (a izostavimo ruke) dobijamo sasvim drugačiju sliku.

Kako bismo uspešno tumačili govor tela moramo obratiti pažnju na sledećih 5 pitanja:

1) Da li je intenzitet između gestova približan?

2) Da li se signali javljaju istovremeno?

3) Da li su signali deo istog klastera?
(npr. facijalni izraz sreće nije deo klastera tuge)

4) Da li smo uzeli u obzir situaciju?
(osoba može da pokazuje znale potištenosti a da joj je ustvari samo zima)

5) Da li smo uzeli u obzir jedinstvene karakteristike osobe?
(npr. na slici Boris Tadić ne može da stisne desnu pesnicu zbog povrede ruke)

Naravno, ne želim da kažem da Tadić nakon govora treba da lomi reket i cepa dres od sreće. Ovi primeri su izabrani kako bi se jasno prepoznale razlike između neverbalnih signala. Nakon nekog vremena provedenog u posmatranju neverbalnih signala, svaka osoba razvija jedinstvene i precizne metode detekcije, potrebno je samo malo vežbe i još malo strpljenja. :) 

Comments

Popular Posts