Kako psi privlače našu pažnju?


Šta je mislio kad je podigao obrvu, šta znači ako napravi korak nazad u toku razgovora... Sve samo ozbiljne teme, odela, kravate, pregovori i "poker" izrazi lica. Danas ćemo se malo odmoriti od politike i okrenuti se nečem lepšem, pufnastijem, veselijem... jaaao vidi kako je samo slada... Ahm, ahm. Dakle pogledaćemo pomoću kojih metoda ove male, vesele loptice privlače i zadržavaju našu pažnju. Zbog čega su nam stalno interesantni i zašto često kažemo "Vidi kako me gleda, kao da sve razume."

Dok sam danas ručao, Maza, naš ljubimac, me je netremice posmatrala kroz staklena vrata od terase. Prošlo je punih 15 minuta a ona je i dalje nepomično stojala i pogledom pratila svaki moj zalogaj. Ovo ne bi bilo tako napeta situacija da taj pogled nije postajao sve tužniji i tužniji. Glava joj je bila pognuta a obrve su se sve više krivile. Imao sam utisak da će joj svake sekunde pljusnuti suze kao kiša. Verujem da veliki broj čitalaca sada već ustaje i viče: "Pa što ne daš jadnom psu da jede zli čoveče?!" Nije reč o nedostatku ljubavi (jer je svi maze po ceo dan) niti o izgladnelosti (jer je imala dva obroka pre ručka). Radi se o vrlo efektivnim tehnikama kojim se ne koristi samo Maza već veliki broj kućnih ljubimaca.


"Tužni" pogled

Poznato je da ako posmatramo slike različitih izraza lica (koji pokazuju osećanja sreće, straha, tuge, iznenađenja, ljutnje, gađenja ili prezira) jedino izraz tuge emotivno poguđuje posmatrača i navodi ga da saoseća sa osobom sa slike. Dakle "tužan" pogled daje rezultat a karakteristike ovog izraza se lako mogu prepoznati i na psima, koji vrlo često koriste mišiće koji podižu "obrve" u "tužan" izraz. Neke rase pasa imaju čak i izražene šare iznad očiju tako da "tužan" izraz čine još upadljivijim. Psi su dosta pametne životinje tako da im ne treba puno da između lajanja, režanja, skakanja i tužnog pogleda odaberu opciju koja im donosi najbolje.

Psi takođe imaju krupne zenice (beonjača se skoro i ne vidi). Kod ljudi prilikom osećaja tuge često dolazi do širenja zenica. Širenje zenica je takođe prisutno kada nam se nešto sviđa, pa nam tako osobe sa raširenim zenicama više privlače pažnju od onih sa skupljenim (pošto je ovo znak da se i mi njima dopadamo). Zbog crnog dela oka, psi odaju utisak da su uvek srečni kada nas vide ali i da su izuzetno tužni u koliko su obrve povijene na gore.

Naravno kako se ne bi sve svelo na to da samo tugom mogu da pridobiju našu pažnju, psi takođe prilikom zatezanja mišića oko usta i otvaranja vilice mogu da formiraju izraz razdraganog ali i iskrenog osmeha (skupljanje mišića oko očiju i zatezanje "usana"). Kombinujte ovo sa velikim zenicama, podignutim ušima i neprekidnim skakutanjem i dobićete veselu lopticu koju morate pomaziti kad tad.


Naravno uvek postoji najnovija, unapređena vezija kad su u pitanju različite taktike ili metode ostvarivanja cilja. Tako imamo rasu (Maltezer, prva slika na početku) koja je odlučila da zaboravi na facijalnu ekspresiju i govor tela i da jednostavno pusti dugačku dlaku, skakuće unaokolo i pobere sve simpatije. Ovde nema naročitog objašnjenja, njih jednostavno morate da pomazite ili da se bar osmehnete kada ih vidite.
Oni več uveliko osvajaju domove širom sveta a mi nemamo nikakvu ideju kako bismo se odbranili od svog tog potencijalnog umiljavanja, skakutanja i češkanja. Aaapff, izgleda da ćemo morati da se prepustimo pufnastim napadačima i da se igramo sa njima u nadi da će im jednom sve ovo bar malo dosaditi. :)Comments

Popular Posts