Izraz prezira i podsmevanja - Zašto bismo trebali da ga se pazimo

Crvenkapa: Bako, bako... Zašto su ti tako velike oči?
Vuk: Da te bolje vidim draga.
Crvenkapa: Bako, bako... A zašto su ti tako velike ruke?
Vuk: Da te bolje zagrlim draga.
Crvenkapa: Bako, bako... A zašto ti je tako veliki i nesimetričan osmeh...

Da je Crvenkapa malo bolje tumačila neverbalne signale, priča bi bila mnoogo kraća i imala bi malo manje dinamičan kraj. Kada opis celog razgovora vuka i Crvenkape išao malo više u detalje sigurno bismo saznali da je vuk vrlo često pokazivao facijalni izraz prezira/podsmevanja. Dakle, možda veliki zubi, kandže i krzno mogu da prođu neprimećeni ali bi gore pomenut izraz lica zaista morao da nam privuče pažnju. :)

Prezir je osećanje koje subjekat oseća prema nekome koga procenjuje nedovoljno vrednim ljudskim bićem. (Zoran Milivojević, Psihoterapija i razumevanje emocija)

Prezir i podsmevanje možemo osetiti isključivo prema osobi ili grupi ljudi a nikada prema predmetima ili životinjama jer se ova emocija odnosi na sam tonalitet bića, navodi Milivojević. Možemo da osećamo prezir prema nekoj osobini, delu ili prema kompletnoj osobi.

Potrebno napomenuti da ovo spada u osnovne emocije (Ekman, Emotions revealed) dakle ovo je deo svih nas i ne smatra se nužno lošim osećanjem. Ako posmatramo slučaj Crvenkape, vrlo verovatno da je lovac osetio prezir prema vuku nakon što ga je nadjačao i oslobodio Crvenkapu i baku. Gottman otkriva da ova emocija vrlo često prija osobi koja je oseća. Na prethodnom postu smo već nešto rekli o samoj prirodi prezira i podsmevanja.Izraz lica najčešće nastaje aktiviranjem zigomatičnih mišića (AU12) sa jedne strane lica (najčešće leve) dok iste grupe mišića na drugoj strani miruju. Oči se blago sužavaju i često dolazi do uzdizanja brade kako bi se stvorio osećaj da osobu gledamo sa visine. Samo zatezanje jedne strane usana podseća na osmehivanje. Tajna je u prepoznatljivoj nesimetričnosti kao i u opuštenom, neaktivnom pogledu koji se javlja uz ovaj izraz. Sa desne strane vidimo primer ovog izraza lica.Izraz prezira se često javlja uz osećaj gađenja. Mišljenje koje imamo o osobi prema kojoj osetimo gađenje i mišljenje o osobi koju preziremo su je međusobno dosta slično tako da se nekada ove dve emocije simultano javljaju. Sa desne strane imamo na slici možemo videti mali mix emocija. Dakle vidimo naznake prezira a uz to i blagi izraz gađenja kao i ekspresiju ljutnje. Prezir ne mora uvek da nužno znači zatezanje usne, ovakvo osećanje može da se pokaže i u podizanju leve ili desne strane gornje usne. Uzgred nemam ništa protiv političara, njihove slike se stalno javljaju u analizi jer je njihove fotografije mnogo lakše naći u različitim situacijama. Pored toga, potrebno je da imamo što više informacija o ciljevima osoba koje se nalaze na tako visokim funkcijama.


ZAŠTO JE OVO VAŽNO?

Prilazi nam osoba sa izuzetno unosnom biznis idejom, potrebno je samo da uložimo pare i nebo je naša granica. Zarada je sigurna. Ipak kad god ponovimo "Znači samo vam dam pare i za tri meseca udvostručim uloženu sumu?" osoba odgovara "Naravno" uz blag ili mikro izraz prezira, blago spuštajući glavu u pogled "predatora" onda je zaista potrebno da nešto detaljnije razmislimo o našim daljim ulaganjima. Ako osobe na visokim državnim funkcijama naprave ovaj izraz dok govore o budučnosti zemlje koju vode, potrebno je detaljnije razmotriti njihove planove. 

Naravno, ne želim da kažem da je potrebno sumnjati u svakoga ko napravi ovakav izraz lica. Ministar, premijer ili predsednik mogu sa pravom da osete ovu emociju prema nekome ko postupa loše i ugrožava blagostanje države. Ponovo podvlačim da je sve potrebno posmatrati u kontekstu u kom se javlja. Dakle prezir se može osetiti prema lopovu koji je upravo uhvaćen u pokušaju pljačke ali i prema nedužnoj osobi. Na nama je da prepoznamo ovaj izraz lica i uklopimo ga u kompletnu poruku koju nam druga osoba šalje.

Comments

Popular Posts