Analiza - "Utisak nedelje" - Voditelj: Olja Bećković - Gosti: Saša Radulović, Milan Ćulibrk i Nebojša Stefanović


Reč je o još jednoj analizi neverbalnih signala kojima je bila prošarana emisija "Utisak nedelje".

Prvo ćemo pogledati skup signala neslaganja i blage frustracije čiji je dirigent ovog puta bio Saša Radulović. Prilikom uvoda u emisiju, Olja pozdravlja ministra Radulovića i pita ga zašto je svo ovo vreme do sada učestvovao u "marketinškom triku" Vučića (koristeći naziv "marketinški trik" koji je Saša ranije spomenuo). 


Slika 1 - "Ljubazan" osmeh

Na prvoj slici vidimo izraz "ljubaznog" osmeha koji se javlja na samom početku Oljinog predstavljanja. Ovaj tip osmeha je deo svakodnevne interakcije pomoću kojeg saopštavamo drugoj osobi da smo je uočili i da smo dobronamerno i prijateljski nastrojeni. Osmeh je neujednačen, kratko se zadržava i nestaje kada Saša čuje glavni deo pitanja.

Slika 2 - Pomeranje ruke

Ruka se pomera preko grudi u cilju dodirivanja predela ispod levog uveta. Ovo se odigrava uz podizanje obrva (AU1+2). Duže podizanje obrva bez aktivnosti ostalih facijalnih mišića u kombinaciji sa dodirivanjem uveta predstavlja izdvojen, naglašen facijalni signal koji u ovom slučaju znači da osoba ne sumnja ili ne veruje u ono što čuje. Ruka dodiruje uvo na suprotnoj strani što takođe postavlja "barijeru" između sagovornika i osobe. Prekrivanjem očiju ili ušuju osoba eliminiše stimuluse sredine koji joj smetaju (bilo da je reč o strašnom filmu, osobi koja govori nešto ružno ili o osobi za koju mislimo da nas laže). Ove pokrete koristimo od rođenja ali u odraslom periodu, ovakav gest prelazi u suptilnije pokrete pa tako dolazi do blagog dodira uveta ili predela ispod oka, pošto situacija ne dozvoljava potpuno pokrivanje očiju ili ušiju.
Bitno je napomenuti da gore napomenuta veza (neslaganje-dodirivanje uveta) proizilazi iz istraživanja velikog broja razgovora gde je u praksi ustanovljeno da se broj dodira predela ispod uveta i oka povećava ako osoba oseća nelagodnost ili neku drugu sličnu emociju.

Slika 3 - Pojačano treptanje i zatvaranje očiju

Reč je o nastavku dešavanja sa slike 2. Ovo pojačava značenje neslaganja (signal: naglašene podignute obrve, zatvorene oči) Dakle sledi pojačan broj treptanja i na kraju kraće zadržavanje zatvorenih očiju. Saša vidi i čuje Olju tako da je verovatno da blogiranje signala stavlja fokus na blokiranje slike i zvuka. Reč je o blažim vidovima blokade. Svi pomenuti signali su se desili u svega nekoliko sekundi.


U nastavku razgovora Saša otvoreno govori da se ne slaže sa onim što je Olja navela u pitanju i izlaže dalje svoje argumente.

- - - - -

Sada posmatramo Stefanovića u prvom delu emisije. Postavljen je i video snimak kako bismo lakše mogli da posmatramo signale. Nebojša počinje staloženim tonom i mirnim stavom dok odgovara na pitanje "Da li će biti reformi?" ali to se do kraja bitno menja...


VELIKO FINALE# Počećemo od kraja :) jer su tu najupečatljiviji signali - nosioci cele analize. Nakon rečenice „...da Srbija može mnogo brže napred nego što je išla do sad.“ Nebojša pojačava treptanje, stiska usne jednu uz drugu nakon čega sledi brzo pomeranje glave levo-desno (odmahivanje). Zamolio bih vas da pogledate kraj priloženog videa kako biste se uverili. Stisnute usne – u ovom kontekstu signaliziraju visok stepen stresa ili anksioznosti. Pojačano treptanje – poremećaj homeostaze organizma. Odmahivanje glavom – signal „ne“ (takođe postoji manja verovatnoća da je došlo do aktivacije mišića na zadnjem delu vrata koji, prilikom jačeg stresa ili straha, mogu da izazovu podrhtavanje glave).


(Literatura koja potvrđuje značenja signala kao i njihova objašnjenja nije navedena zbog preglednijeg čitanja analize kao i zbog same dužine posta. Rado ću odgovoriti na sva pitnja koja vas interesuju, pišite mi u inbox Mirkoskopa!)

Prvi znaci# promene ponašanja se javljaju kada počinje da koristi ruke prilikom izlaganja. Možete primetiti da što je veća gestikulacija rukama - Nebojša "teže" govori (zastajkuje a kasnije i greši). Pri prvom pomeranju ruku vidimo blago zastajkivanje u govoru - zatim ruke miruju i dolazi do blagog dodira između dva prsta suprotne ruke (nije sigurno da li se radi o umirujućem mikro gestu samopodrške jer je vidljivost loša) Ovde se prepoznaje konstantno prebacivanje pažnje između kontrolisanja pokreta ruku i onoga što će biti rečeno i kako će biti rečeno. Takođe se može primetiti da iako se pomeraju, šake deluju kao da su drvene. Dakle pokreti šake i prstiju nisu sinhoronizovani sa pokretima cele ruke (ovo je još jedan od znakova svesne kontrole). Kada osoba otvoreno govori (što možemo prepoznati nekoliko minuta kasnije u izlaganju Milana Ćulibrka) verbalni i neverbalni deo paralelno teku tako da pokreti u skladu prate verbalni kanal kao i tonalitet.


- - - - -

Analizirali smo samo neke od klastera koji su se pojavili u toku emisije. 

Još jednom bih hteo da napomenem da ovakvi znaci ukazuju na promenu u organizmu i ne predstavljaju sami po sebi signale laži ili obmane. Dakle, kada ih prepoznamo ne bismo trebali da brzopleto donosimo zaključke već da dalje istražimo temu koja ih je izazvala. U narednim analizama ćemo videti još po nešto o signalima koje je razgovor o reformama izazvao.


Comments

Popular Posts