Vuk Jeremić i Ilham Alijev - Signali dominacije i potčinjenostiSusret Vuka Jeremića i Ilhama Alijeva gotovo savršeno prikazuje dva klastera signala koji nam otkrivaju da li se osoba oseća potčinjeno ili dominantno u odnosu na sagovornika. Signali su podeljeni i u podskupove kao što je to naznačeno na slici.
Zaključci do koji se dolazi u analizi poput ove ne predstavljaju nikakve apsolutne odgovore već nastoje da interpretiraju neverbalne poruke ciljanih osoba povezujući što više znanja iz stručne literature čime se smanjuje verovatnoća greške u detekciji. Dakle uvek postoji verovatnoća da iza Alijeva stoji nekolicina razigrane dece koja se upravo spremaju da prekinu sastanak Jeremića i Alijeva rafalom vodenih balona. U tom slučaju je Jeremićev nesiguran položaj tela zaista odgovarajuć kao i opušteno držanje Alijeva (pošto nije svestan šta se sprema) :)

Analiza 1:

1. Lice
Jeremić: Napregnuti mišići lica - akcione jedinice AU23 oko usta i AU4 iznad očiju kao i blaga napetost u mišićima celog lica (P. Ekman, FACS) Pojačan dotok krvi u lice i u šake usled aktiviranja simpatičkog nervnog sistema koji priprema osobu na akciju (William Flesiher, Metode ispitivanja). Lice odaje poruku uznemirenosti i neprijatnosti.
Alijev: Opušten izraz lica govori da je organizam u homeostazi iliti da je sve u njegovoj okolini pod kontrolom.

2. Položaj tela
Jeremić: Nesigurne osobe nastoje da zauzmu manje prostora kako bi skretale manje pažnje na sebe. Takođe na ovaj način saopštavaju drugima da ne predstavljaju pretnju. Ovo se najjasnije može prepoznati po spuštenom položaju ramena i daleko manjoj površini koju zauzima Jeremić u odnosu na Alijeva.
Alijev: Opušteno držanje, zauzima veliku površinu koja jasno signalizira dominantnost u odnosu na sagovornika. Sako je takođe otkopčan za razliku od Jeremića što može da se posmatra u kontekstu sa situacijom.

3. Položaj ruku
Jeremić: Ruke pritiskaju pritiskaju noge. U ovom položaju je često blago trjanje nogu koja služi kao neka vrsta "samouljuljkavanja" ili "samopodrške" (J. Navarro, Pacifiers) što signalizira nesigurnost.
Alijev: Nema bitnijih signala u rukama osim što omogućuju zauzimanje još većeg prostora.

4. Noge
Povučene, stisnute noge. Muškarci, kada su u dominantnoj ulozi, nastoje da simbolično skreću pažnju na deo međunožja (držeći palčeve zadenute za kaiš ili kao Alijev širenjem nogu) (A. Pease, "crotch display") kad je slučaj o potčinjenoj ulozi onda osoba nastoji da uradi suprotno. Kod Alijeva vidimo staložen, siguran, raširen stav koji takođe govori da se osoba oseća lagodno. Signali koje šalje Alijev međusobno su kongruentni i šalju jasnu poruku staložene osobe.

Prepoznajući ove znakove možemo da delujemo u skladu sa realnom situacijom. Dakle, ako prepoznamo nervozu i povlačenje kod sagovornika možemo se upustiti u neformalnu priču kako bi se osćao lagodnije ili pak možemo delovati još agresivnije kako bi dobili diskusiju u kojoj smo se našli. Takođe ako primetimo da sagovornih želi nama da dominira potrebno je da ogovorimo sa signalima dominacije kako bismo vratili ravnopravnost.


Comments

Popular Posts