Aleksandar Vučić - Iskren i lažan osmeh

 Za početak moram da kažem da je sliku nasmejanog Aleksandra Vučića izuzetno teško naći na internetu. Ipak, mislim da i ova nekolicina pronađenih fotografija odlično može da posluži u prepoznavanje različitih vrsta osmeha. Bitno je napomenuti da termin -"lažan" osmeh- podrazumeva facijalni izraz osmehivanja koji nije proizveden spontano usled osećanja sreće ili zadovoljstva već je nastao svesnom manipulacijom facijalnih mišića u cilju obmane sagovornika. Nije tajna da političari koriste različite alate manipulacije kako bi ubedili javnost da su baš njihove ideje pravi izbor ali bismo trebali bar ponekad da ih posmatramo pod mikroskopom kako bismo bili svesni njihovih stvarnih ciljeva. Ipak... Nemojte ih puno gledati pod mikroskopom, zaboleće vas glava od nerviranja.

Analiza 2:

1. Lice

Na početnoj slici se jasno vidi skup signala koji pokazuju sreću i zadovoljstvo. Izraz lica obuhvata gotovo sve grupe facijalnih mišića koje koriste u iskrenom osmehivanju. Kodiranje mišićnih jedninica je označeno samo sa jedne strane zbog jednostavnosti, dakle označene aktivnosti se javljaju podjednako na obe strane lica. Kodiranje facijalnih izraza kao i njihova interpretacija rađena je po istraživanjima P. Ekmana (FACS).


1.1/1.2 Iskren i neiskren osmeh


Na slikama desno vidimo dve različite vrste osmeha. neiskren osmeh (levo) i iskren osmeh (desno). Ovde su razlike jasno izražene kako bismo jasnije mogli da ih prepoznamo, dakle u svakodnevnoj praksi su mnogo ćešće suptilnije razlike od ovih.
Odmah možemo primetiti da se u iskrenom osmehu aktivira mnogo više akcionih jedinica (Action Units) koje su međusobno sinhronizovane. Sinhronizacija mišića na slici desno i razlika u intenzitetu na slici levo (aktivirane su samo dve grupe mišića AU12 i AU24 koja nije označena a koja horizontalno skuplja usne) obrazi. oči i čelo nisu uopšte aktivni. Na iskrenom osmehu možemo primetiti AU1, AU2 koji blago podižu obrve kao i AU6 koji podiže obraze. Osmeh na slici levo je još poznat pod nazivom "osmeh stisnutih usana" (Alan Pease, Definitive book of body language). Ovo često koristimo kada se osmehujemo iz pristojnosti a kada nam se sagovornih ne dopada. Facijalna ekspresija sreće jačeg intenziteta dovodi smanjenja razdaljine između gornje usne i nosa usled zatezanja mišiča obraza i mišića koji povlače usne. Ovde se javlja i blagi pad donje vilice. Celokupni izraz lica na slici desno se može porediti sa izrazom lica razdraganog deteta koje je upravo dobilo veliku igračku. Iskren osmeh je više simetričan nego neiskren.
Bitno je napomenuti da je ovo samo mali skup razlika između iskrenog i neiskrenog osmha. Takođe nikako ne bismo trebali izdvajati pojedninačne signale pa tako na primer reći: "Aha! Nije podigao obrvu kada se osmehuo! Sigurno laže!" Ovo bi dakle bilo pogršno. Moramo konstanto nastojati da detektujemo i povežemo što više signala kako bi naš zaključak koji donesemo bio zasnovan na što više informacija.

1.3/1.4 Osmeh-gađenje i osmeh-tuga

Na slici levo vidimo pokušaj maskiranja gađenja sa blagim osmehom. Ovde je reč o iskenom osećanju gađenja i blagom maskiranju osmehom. Dakle nije reč o mešavini iskrenog osećaja sreće i gađenja (što je u praksi dosta retko) već o neiskrenom osmehu budući da nijedna aktivirana grupa mišića ne spada u one koje pokreću isken osmeh. Kada je reč o slici desno jasno je vidljivo prisustvo tuge po grupama mišića na čelu dok je samo AU12 prisutna na donjem delu lica. Položaj glave je pognut a pogled oboren tako da ovde možemo reći da je izvestan osećaj tuge ali ne postoji dovoljno znakova koji nam govore da li je reč o iskrenom mix-u tuge i sreće ili se osmeh koristi kao maska tuge. Interpretacija facijalnih izraza zahteva kombinaciju velikog broja signala. Dakle nije samo u pitanju lice već povezanost signala lica sa govorom, položajem tela, gestikulacijom i okolinom uopšte.

2. Položaj ruku i tela

Može se primetiti da nisu samo međusobno sinhronizovani mišići lica kad je u pitanju iskreno osećanje već su i signali koje emituje lice u skladu sa onima koje emituje čitavo telo. Dakle vidimo otvoren položaj tela, stabilan uz raširene ruke i stisnute pesnice. Joe Navarro prepoznaje da gestovi sreće i zadovoljstva često "prkose gravitaciji" poskakivanje, podizanje ruku, uzdignuta glava, itd. dakle osoba simbolično pokazuje da je puna energije. Takođe kod iskenih gestova nije česta svesna kontrola i limitiranje pokreta. Kada se osoba iskreno raduje ona će mnogo lagodnije da koristi prostor oko sebe a njeni pokreti će biti međusobno usklađeni, poput igre uz muziku. Kada svesno želimo da predstavimo nekome da smo srećni (ali to zaista ne osećamo) gestovi će se odvijati jedan po jedan i u određenim granicama. U ovim slučajevima obično kažemo da imamo intuitivni osećaj da nešto ne štima sa tom osobom.
Ovakva analiza može zaista da okupira na desetine stranica ali moramo negde staviti i tačku, ne možemo sve staviti kod Vučića. :)

Dakle, da sumiramo, kad je u pitanju Vučić, drugi političari ili uopšte osobe u našem privatnom životu, korisno bi bilo da obratimo pažnju kad je u pitanju prava sreća i zadovoljstvo a kada je osmeh samo maska. Nije potrebno analizirati svaki mali pokret svakog narednog sagovornika ali bi bilo dobro za početak da ako nam nešto dodirne "ovde ko da nešto ne štima" zvonce ne ignorišemo taj signal nego da malo detaljnije ispitamo informacije koje pristižu.

Comments

  1. Prva informacija o Aleksandru Vučiću koja me zaista zanima. Svaka čast Vu... Ovaj, Svaka čast Zoriću!

    ReplyDelete
  2. Posto si zanemario uticaj ugla pod kojim se posmatra lice, reci mi onda sta mislis o tom problemu - da li je bitan ili nebitan faktor u analizi iz fotelje?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts